tiistai 30. lokakuuta 2012

Dyykkaajan yksnollayks

Todella monesti tulee kuultua kysymyksiä dyykkaamiseen liittyen, niin kavereilta kuin tietyn kuvafoorumin kävijöiltä. Siksi päätinkin tehdä tällaisen pienehkön vinkkilistan, niin sanotun joka dyykkaajan oppaan.

Käykää käsiksi.

Dyykkaajan 101
K: Minä päivinä kannattaa käydä dyykkaamassa?

V: Dyykkaamassa voi ja kannattaakin käydä joka päivä. Jos kuitenkin tahdot ajoittaa dyykkausreissusi siten, että löydät varmemmin jotain, käy kaupassa joka päivä kiertelemässä, katso tuotteiden vanhenemisenpäiviä, ja huomioi erityisesti tuotteet jotka menevät sinä päivänä vanhaksi. Katso onko niitä vielä paljon jäljellä ja arvioi jääkö niitä vielä poisheitettäväksi asti ennen kuin kauppa suljetaan. Kaikista realistisimman kuvan ylijäämästä saa käymällä n. puoli tuntia ennen kaupan sulkemisaikaa.

Dyykkaamisellakin on ns. "varmat päivät", nimittäin kuun viimeiset päivät. Monissa tuotteissa viimeistä käyttöpäivämäärää ei ole merkitty päivän, vaan kuukauden mukaan.
Eli esimerkiksi ei 30.10.2012, vaan 10/2012. Kaikki tällaisella merkintätavalla merkityt tuotteet lentävät roskiin kuun viimeisenä iltana. Tässä lokakuussa se koskee siis huomista keskiviikkoa.

K: Mihin aikaan kannattaa käydä dyykkaamassa?

V: Dyykkaaminen kannattaa sijoittaa suhteessa kaupan sulkemisaikaan. Riippuen kaupasta, henkilökunta viipyy paikalla vielä viidestä minuutista kahteenkymmeneen minuuttiin sulkemisajan jälkeen. Kartoita oman kauppasi tilanne, tai pelaa suoraan varman päälle ja mene roskiksille vasta 30 minuuttia sulkemisajan jälkeen.
Kannattaa vielä tarkistaa, ettei myyjiä ole jäänyt paikalle suorittamaan esimerkiksi inventaariota tai muuta kurkkaamalla kaupan ulko-ovesta sisään. Jos kauppa näyttää autiolta, roskiksille vain!

K: Mitä jos jään kiinni dyykkaamisesta kameralle? Tai vartijoille? Tai jopa poliisille?

V: Turvakameroista ei tarvitse huolehtia. Oman näkemykseni mukaan ne on asennettu tarkoituksena saada mahdolliset ilkivallantekijät kiinni. Kunhan olet fiksu etkä riko tai sotke paikkoja dyykatessasi, tai vähintään siivoat sotkusi, kameroista ei tarvi välittää. Jään itsekin joka ikinen kerta valvontakameran nauhalle.

Vartijoista voin kertoa sen, että kunhan et ole täysi kusipää ja törttöilijä, niin hekin pelaavat kanssasi rauhallisesti. Jos vartija kehottaa sinua poistumaan roskiksilta jotka ovat joissain tapauksissa yksityisaluetta, tottele. Hän tekee vain työtään ja vartioi alueita, eikä ilkeyttään aja sinua pois. Olen omilla reissuillani kahdesti törmännyt vartijaan, ja poistunut paikalta kaikki löytöni mukanani. Vartijat eivät vaatineet jättämään niitä ilmeisesti joko siksi, että heitä ei vain ole kiinnostanut, tai siksi etten toiminut kuin mikä tahansa ääliö ja ruvennut kinaamaan asiasta.

Poliisista puolestaan sen verran, että poliiseilla on yleensä paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin jahdata nälkäisiä ihmisiä roskiksilta pois. Heidän paikalle pölähtämisestään ei kannata sen enempää kuumotella. Ja jos poliisit paikalle sattuvatkin jostain kumman syystä, heistä oletettavasti selviää samalla tavalla kuin vartijoista; olemalla yhteistyökykyinen.

K: Mitä jos löytämäsi ruoat, joita normaalisti tulisi säilyttää kylmässä (lihat ym.) ovatkin lojuneet väärällä hyllyllä huoneenlämmössä jo useamman päivän, ennenkuin myyjä huomaa sen ja heittää vasta sitten pois vaikka päiväystä olisikin vielä jäljellä?

V: Tässä asiassa ihan vain järki käteen. Katso, haista, ja sitten vasta paista & maista. Jos ruoka näyttää pilaantuneelta, heitä se pois. Hajukin kertoo todella paljon. Ruoasta kyllä huomaa todella hyvin päälle onko se pilalla vai vielä syömäkelpoista.

K: Onko joitain ruokia joita ei kannata dyykata?

V: Sinänsä ei, periaatteessa silti kyllä. Olen ymmärtänyt, että kalan toksiinipitoisuus nousee huimasti jos se on kauan lämpimässä, ja varsinkin kun se "menee vanhaksi", eli käyttöpäivän yli. Kalaa en itse suosittelisi vanhana syömään. Itsellä tästä ei ole ollut ongelmaa sillä olen muutenkin kala-allergikko.
Lisäksi joskus maitotuotteet menevät ihmeellisen nopeasti kokkareiseksi. Kerran n. tunti sulkemisajan jälkeen dyykaamani maito oli jo täynnä pieniä kokkareita. Tämä kuitenkin pätee vain joskus.

K: Onko talvella parempi dyykata kuin kesällä?

V: Aika tyhmä kysymys, mutta sekin on joskus tullut kuultua. No, yleisesti ottaen talvella ruoat säilyvät roskiksissa pitempään parempina pakkasen takia. Talvella on kuitenkin miinuksensa. Aitojen yli on inhottavampi kiipeillä, koska ne ovat mahdollisesti jäässä ja päällä on muutenkin yleensä enemmän vaatetta mikä tekee kiipeämisestä haastavampaa. Lisäksi, jos ei omista autoa (kuten itse en) on joskus todella inhottavaa vääntäytyä roskiksille kylmään talviyöhön jos ne ovat vähänkään kauempana.

K: Miten pääset roskiksille jotka ovat aitojen takana? Tiirikoitko lukkoja? Rikotko aitoja?

V: Koskaan ei pidä tuhota tai rikkoa mitään. Kaiken tulisi näyttää siltä kuin roskiksilla ei olisi kukaan käynytkään. Näin et pahemmin riko lakia etkä aiheuta harmia dyykkaamista enempää kenellekään muulle etkä itsellesi. Aitojen yli pääsee, kun on tarpeeksi ketterä. Harrasta liikuntaa, rimpuile vaikka puolapuilla että opit ketterämmäksi. Se on tässä hommassa valttia. Ja siivoa aina jälkesi!

K: Löysin käyttötavaran X! Miksi tämä on heitetty pois, eihän tämä mene edes vanhaksi?

V: Joskus tuotteet poistuvat kaupan valikoimasta, ja ilmeisesti olisi liian iso homma hinnoitella tuotteet vaikka -70% alennuslapulla. Tämän takia roskista saattaa löytyä vaikka mitä. Joskus taas tuote tai sen pakkaus saattaa olla vioittunut, jolloin sitä ei enää "voi" myydä. Tässäkin tapauksessa tuote lentää roskiin.

K: Mikseivät työntekijät ota tällaisia hävikkituotteita
vain itselleen, jos ne kuitenkin joutaisivat roskiin?

V: Suurin osa kauppaketjuista kieltää tällaisen toiminnan
työntekijöiltään. Syynähän on aina raha.

K: Löytääkö aina jotain?

V: Koskaan ei voi olla oikeastaan sataprosenttisen varma että jotain löytyy. Huonolla tuurilla roska-auto on voinut juuri käydä, tai sitten sinä päivänä ei heitetty mitään pois. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista. Yleisempää on, että mitään järkevää ei löydy. Roskis saattaa olla täynnä jotain mistä et vain pidä, tai jotain jota on paljon, mutta sitä ei voi pakastaa eikä kannata ottaa pariksi päiväksi jääkaappiin.

K: Säästääkö dyykkaamalla oikeasti rahaa?

V: Dyykkaamisella säästää rahaa ihan oikeasti, ja, vaikkei sitä ehkä ensin uskoisi, syö monipuolisemmin. Kaupasta ostettaessa tuotteita tulee niin monella ihmisellä luotettua siihen vanhaan varmaan, mitä on aina ennenkin ostanut. Dyykatessa ottaa sitä mitä löytää, ja variaatiota on todella paljon. Säästön huomaa hyvin, sillä yleensä ruokaan menee alle viisi kymppiä kuussa.

K: Paljonko ja mitä joutuu ostamaan kaupasta, vai selviääkö pelkällä dyykkausmuonalla?

V: Riippuen ihan tuurista ja itsestä, dyykkausmuonalla voi selvitä. Itse ostan kuitenkin maidot, jogurtit, juustot ja margariinit lähes aina kaupasta. Yleensä ihan vain sen takia, että niitä löytää harvemmin roskiksista, ja varsinkin maidot menevät liian nopeaa pilalle omien kokemuksien mukaan. Ja hedelmät sun muun vihreän, sillä niitä löydän harvemmin itse. Jotkut löytävät nekin roskiksista. 
Ja ruokaostoksille nyt yleensä joutuu aina kun vain sattuu olemaan ns. kuivakausi, eli ruokaa ei löydy tarpeeksi poisheitettynä.

Keksitkö jotain lisättävää? Jäikö joku vielä askarruttamaan? Kommentoi alapuolella, lisään hyvät vinkit ja kysymykset listaan!

Samalla otan mieluusti vastaan arvosteluja uudesta ulkoasusta jonka vihdoin sain viikonlopun aikana tehtyä. Antakaa äänenne tuolla oikeassa palkissa sijaitsevalla kyselywidgetillä ja kommentoikaa!

12 kommenttia:

  1. Hei, oon alusta alkaen seurannu blogia, ihan mahtavaa työtä! Ulkoasu on tosi jees :) Ja tää opas varmaan kans hyödyllinen joillekin, vaikka osa kysymyksistä ny vaikuttaa aika typeriltäkin... Toivottavasti tää blogi tai aihe itessään päätyis myös asiasta ei niin kiinnostuneiden eteen ja ihmiset alkais ymmärtää koko ruokateollisuuden päättömyyden. Itelle se, että ensin aiheutetaan kauheet päästöt ruokaa tuottamalla ja sit se kärrätään kaatopaikoille, jossa pakkauset maatuu ehkä seuraavan 10 000 vuoden aikana, on asia mitä en yksinkertasesti vaan kykene ymmärtämään. Mun aivot ei pysty käsittelemään tällästä epäloogisuutta!

    Anyway, saattoi olla sun blogin ansiota et vihdoin ja viimein raahauduin roskiksille ihan tositarkotuksella, ja kyllä kannatti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista :) toivottavasti jaksat jatkaa lukijana vielä pitkäänkin, tarkoitus olisi pitää tätä blogia tosi kauan pystyssä.

      Tosiaan, olisi hienoa jos dyykkaaminen ja sen todellisuus ja syyt tulisi suurempaan tietouteen. Liian monelle dyykkaaminen tuo mielikuvan jostain homeisesta paahtoleivästä biojäteastian pohjalla mädän banaaniomenavadelmasekoitteen alla kärpästen puoliksi syömänä, ja sitten joku sieltä sen tonkii ja syö. Ja kun asiahan ei oikeasti koskaan mene näin. Kaikki ruoat on kuin uusia, ja säilyy sellaisina kun ne pakastaa. Ja kaikesta epäloogisuudesta sen verran, että asiallehan löytyy ihan yksinkertainen syy: raha. Mikä sinänsä itsessään on tosi järjetöntä ja surullista. Mutta tässä kapitalistimaailmassa eletään, toivottavasti asiat on tulevaisuudessa paremmin.

      Ja hei, käy jatkossakin dyykkaamassa! Hyvä jos blogi innoitti! :)

      Poista
  2. Arvostan tällästä toimintaa!! Tuollasten lihapakettien löyty olis omalle opiskelijabudjetille kova sana.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ole kuin että otat jalat tai muun vaihtoehtoisen kulkupelin alle ja siirryt vapaavalintaisen kaupan roskiksille sulkemisajan jälkeen. Saatat yllättyä ;)

      Poista
  3. Ongelmana on se,että pelkään että joudun viranomaisten kanssa ongelmiin varastamisesta.. Ei se kiinnosta jos joku naapurin patu näkisi:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi melkein kysyä nimettömänä joskus joltain viranomaistaholta että miten he suhtautuvat dyykkaajiin. Tähän asti ei kuitenkaan mitään oikeaa ongelmaa ole tullut :)

      Poista
  4. "Koskaan ei pidä tuhota tai rikkoa mitään."

    Miksi ei? Oman moraalikäsitykseni mukaan jätteiden laitto lukkojen taakse siksi, että joku köyhä voisi löytää itselleen ruokaa, on äärimmäisen perseestä. Ajattelin siis ottaa järeän työkalun mukaan lukkojen avaamista varten ja miksi ei myös spraymaalia terveisten jättämistä varten.

    Millaisia lukkoja tuolla yleensä tulee vastaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska rikkominen, tuhoaminen ja muu sotkeminen edesauttaa sitä että roskiksia laitetaan lisää lukkojen taakse. Harvempi jaksaa välittää hyvinkäyttäytyvästä dyykkarista mitään, kerta siitä ei ole mitään harmia. Mutta jos sotkee ympäriinsä niin asenne on heti ihan toinen.

      Poista
    2. ^^ Yep. Sotkemalla ja rikkomalla vartiointi lisääntyy. Samalla ruuan hinta lisääntyy. Siitä asikkaat suuttuu ja vaatii lakimuutoksen että dyykkaus kriminalisoidaan...

      Poista
    3. Meidän vakiodyykkipaikasssa tuli viime vuodenvaihteessa erikoinen muutos. Sekajäteastiat poistettiin ja luulimme, että nyt tämä ilo taisi loppua. Tilalle tuli kuitenkin aikaisempaa enemmän biojäteastioita, ja niihin alkoi ilmestyä pakattua ruokaa! Aluksi astioissa oli mustat jätesäkit, mikä aiheutti hämmennystä. Jättikö henkilökunta tahallaan osan ruosta dyykattavaksi? Käsittääksemme suuri osa menee siis puristimeen, eli käyttötavaraa ei tästä paikasta enää ole löytynyt. Hyvinkäyttäytyvät dyykkarit (olen tavannut arviolta 10-15 eri ihmistä, ilahduttavan suosittua hommaa) eivät siis näytä kauppaa häiritsevän.

      Hieno blogi, löysin ihan sattumalta "uskonvahvistusta etsiessäni" =D

      Poista
  5. olen dyykannut 2vuotta ja säästänyt varmaan satoja euroja! suosittelen vaikka nolottaisikin. ruokaa heitetään niin helposti kaupoissa pois.

    VastaaPoista
  6. Blogi näyttää hieman lopetetulta, mutta kommentoidaanpa silti! Mietin joskus dyykkiaiheisen blogin aloittamista ja jotain tämän suuntaista aioin tehdä :)

    Omiin ideoihini lukeutui myös linkki Eviran sivuille kohtaan pois myynnistä vedetyt tuotteet (olisihan se mukava tietää, jos isoon läjään tiettyä roskistuotetta voi sisältyä suurempiakin terveysriskejä kuin muropaketista puuttuvat lelut) sekä jonkinlainen pienimuotoinen säilömisopas for dummies. Esimerkiksi vinkkejä kuten perushillo-ohje, tee-se-itse -pakastevihannekset (tarkasta huolellisesti,pese, pilko, pakasta, käytä kun tarvitset, tadaa! Ei pääse isokaan lasti homehtumaan ja pilaantumaan jääkaapissa), sosekeitot jne. perusjutut, jotka eivät välttämättä ihan kaikille juolahda mieleen varsinkaan ensimmäisillä kerroilla :)

    VastaaPoista